Zsigmond Vince

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Zsigmond Vince

kertészmérnök, mérnöktanár
osztályvezető, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője

Telefon: 06-28-360-122/245

Életrajz

1969. június 7-én született Budapesten.
1996-ban kiváló minősítéssel szerzett oklevelet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karának Botanika Szakán.

1997-2001. között rövidebb időtartamokban mezőgazdasági minőségellenőrzési területen helyezkedett el, majd növényházi termesztésben, illetve kertfenntartási területen dolgozott.
2001-ben pályázati úton nyerte el a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főkertészi posztját. Feladata volt többek között a botanikai gyűjtemények és a Növénykert fejlesztése, természetvédelmi programok életre hívása és megvalósítása, kapcsolattartás a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel és társintézményekkel. 2004-2006. között a FÁNK kertészeti üzemeltetését is irányította. Közel két évtizedes munkájának eredményeként a Növénykert gyűjteményes zöldfelületeinek döntő része megújult és több mint 1000 honos és egzóta növényfajjal és változattal gazdagodott. Mindezzel jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a FÁNK természetvédelmi terület státusza 2014-től országos szintre emeltetett.

Közreműködésével a FÁNK 2003-ban csatlakozott az ENSCONET - European Native Seed Conservation Network (EU FP6) munkájához. Többéves intézményközi előkészítő munkát követően 2006-ban kezdeményezte a honos flóra ex-situ megőrzését célzó Pannon Magbank létrehozatalát (2006). A Nemzeti Botanikus Kert jelentős szerepvállalásával 2010-14. között megvalósított LIFE+ projektben külső szakértőként működött közre.
2009-13-ig a FÁNK Fejlesztési Csoportjának vezetője volt, amely sikerrel valósított meg két kertfejlesztési, két turisztikai és egy megújuló energetikai, EU társfinanszírozású infrastrukturális nagyprojektet, összesen 2,5 milliárd Ft projektértékben. „A FÁNK hőellátása termálvízzel” projekt megvalósításáért 2015-ben „Az év megújuló energetikai fejlesztője” díjat kapott.

2014 óta államilag regisztrált természetvédelmi szakértő.

2017-19. között a FÁNK és a Kassai Állatkert közös, az Interreg SKHU támogatásával 1,2 millió Euro projektértékben megvalósuló, az állatmentő munka fejlesztését célzó, határon átívelő projektjének előkészítését, majd a sikeres pályázást követően megvalósítását irányította. Ugyanebben az időszakban a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, mint projektpartner részéről közreműködött a „Botanic Gardens: Come In!” című, több európai botanikus kert együttműködésében megvalósított, fogyatékkal élők botanikus kerti élmény- és ismeretszerzését célzó Erasmus+ támogatású projektben is.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének - MABOSZ 1995-től tagja, 2005-től elnökségi tagja, 2010-től főtitkára. A Szövetség működtetésén túl társszerzője és -szerkesztője több, a MABOSZ gondozásában megjelent szakmai kiadványnak. A Szövetség képviseletében és a magyar gyűjteményes kertek képviseletében tagja a European Botanic Gardens Consortium-nak és a Green City Tanácsnak.
Meghatározó szerepe volt abban, hogy a MABOSZ 2017-ben nagy sikerrel rendezte meg a Közép- és Kelet-Európai Botanikus Kertek III. Konferenciáját (EastCentGard III) Budapesten, és abban, hogy a Szövetség elnyerte a IXth European Botanic Gardens Congress – EuroGard IX rendezési jogát 2021-ben, amely a hozzávetőlegesen 800 intézményt érintő európai botanikus kerti szakma három évente megrendezésre kerülő csúcsrendezvénye.

Nős, felesége Zsigmondné Piukovics Zsuzsa okl. kertészmérnök, Szövő Népi Iparművész. Hat gyermekük van.

Nyitvatartás

Április 14. szerdától a szabadtéri gyűjtemények: NYITVA

minden nap: 8.00-18.00 óráig

Üvegházak és kiállítások: ZÁRVA

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.