Séta az évelő- és sziklakerti gyűjteményben

A gyűjteményes üvegházak előtti gyűjteményrész távolsága a jegypénztártól: 592 m
A növényföldrajzi beosztású sziklakert távolsága a jegypénztártól: 516 m

Gyűjteményes üvegházak előtt

Különösen tavasszal lenyűgöző az itt virágzó növények színkavalkádja, de a vegetációs idő minden szakában találunk érdekes látnivalót. Kis-Ázsia, a Kaukázus, Közép-Ázsia, Japán, Észak-Amerika hegyeinek növényei adnak itt egymásnak randevút. Már a hó alatt nyílik a fekete hunyor (Helleborus niger) és a téltemető (Eranthis hiemalis).

Később a kökörcsin (Pulsatilla) fajok lila, borvörös, fehér puha virágcsomói jelennek meg. Sárga ternyék (Alyssum), ibolyaszín pázsitviolák (Aubrietia), fehér ikravirágok (Arabis) tömegei virítanak, odébb az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) színfoltjai vonják magukra a figyelmet.
Kora tavasztól kankalinok (Primula) sok szép faja virágzik, később a szegfűk (Dianthus) illatoznak, tűzgyöngyvirágok (Heuchera), haranglábok (Aquilegia) kecses virágai integetnek, enciánkék tárnicsok (Gentiana) pompáznak. A fák lombjai alatt árnyékliliomok (Hosta) nagy, dekoratív levelei látszanak, és több érdekes erdei aljnövény bújik meg.

Aquilegia viridiflora

Itt találjuk a bizarr megjelenésű kínai podofillumot (Podophyllum emodi) és a gesztenye levelű rodgerziát (Rodgersia aesculifolia) is. A ritka vagy igényes, alpesi, mediterrán és fagyérzékeny növények szépen fejlődő gyűjteménye védett helyen, a kerítésen belül, hidegágyakban nyert elhelyezést. A bekerített területen van az igen gazdag nőszirom (Iris) gyűjtemény is.

kínai podofillum (Podophyllum emodi)

Növényföldrajzi beosztású sziklakert a Nagykörút mentén

A nyugat-mediterrán csoportban a beültetett növények közül a Földközi-tenger melléki levendula (Lavandula angustifolia), orvosi zsálya (Salvia officinalis) és az izsóp (Hyssopus officinalis) a legismertebbek, mint ősi gyógy- és fűszernövények is. Fölötte, a kelet-mediterrán részben, szárazságtűrő fajok díszlenek. A sziklakert csúcsán a Balkán gazdag flórájából mutatunk be néhányat, többek között a jellegzetes balkáni szegfűket (Dianthus petraeus, Dianthus pinifolius), a rovarporvirágot (Chrysanthemum cinerariaefolium), isztriai és dalmát harangvirágokat (Campanula), s a Haberle Károlyról elnevezett kelet-balkáni Haberlea rhodopensis-t.

Alatta a Keleti- és Nyugati Alpok növényvilágának képviselőivel találkozunk. Itt virít a hússzínű hanga (Erica carnea), a havasi len (Linum alpinum), az alpesi napvirág (Helianthemum oelandicum ssp. alpestre), fekete hunyor (Helleborus niger), a szártalan bábakalács (Carlina acaulis) a különböző kövirózsák (Sempervivum) és szegfűk társaságában. Folytatásként ismerős virágokkal találkozunk, az Északi- és Keleti-Kárpátok bennszülött növényei üdvözölnek bennünket, mint a gyönyörű kék színű kárpáti harangvirág (Campanula carpatica), a havasi gyopár (Leontopodium alpinum), a szép felvidéki és erdélyi szegfűk, az aranysárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis). Felsorolni is nehéz lenne a sok növényt, mert ezt a viszonylag csekély kiterjedésű sziklakertet is mintegy 500 faj népesíti be.

kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

Nyitvatartás

November 11. szerdától bizonytalan ideig: ZÁRVA

Üvegházak és "Túl nagy lábon élünk" kiállítás: JELENLEG BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉS MIATT ZÁRVA!!!

Március 16. - március 31. 8:00-17:00
Április 1. - október 25. 8:00-18:00

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.