Az idei év gyógynövénye az orvosi citromfű

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 03. 19.

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis) egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, valamint a Földközi-tenger környékén honos, de mára már sokfelé termesztik. Akár a méteres magasságot is elérő, évelő növény. A gyógyászatban levelét ill. föld feletti hajtását használják.

A népi gyógyászatban feltételezett görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák. Idegnyugtató hatását először Avicenna írta le. A középkorban számos gyógyfüveskönyv szerzőjénél előkelő helyet foglal el. Gyakran alkalmazzák élelmiszerek ízesítésére kellemes íze és illata miatt. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható gyógynövény.

A Botanikus kertünkbe látogatók e növénnyel a Növényrendszertani gyűjteményünkben az Ajakosvirágúak családjának (Labiatae, Lamiaceae) ágyásában, valamint a szintén e gyűjteményterületen lévő, illat- és aromanövényeket bemutató ágyásunkban találkozhatnak.

Nyitvatartás

Április 14. szerdától a szabadtéri gyűjtemények: NYITVA

minden nap: 8.00-18.00 óráig

Üvegházak és kiállítások: ZÁRVA

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.