Nemzetközivé válhat a Pannon Magbank

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 02. 28.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete 12 ország több mint 60 szakemberének részvételével szervezett nemzetközi konferenciát az őshonos növények magjainak megőrzéséről. A tanácskozás során a magbanki tevékenységben jártas külföldi intézmények szakemberei osztották meg tapasztalataikat a Pannon Magbank Magyarország határain túlra történő kiterjesztése érdekében.

A nemzetközi szakmai testület megerősítette, hogy a Pannon Magbank folyamatos fejlesztése és gazdagítása a pannon biogeográfiai régió természetvédelmi, tudományos és gazdasági érdekeit szolgálja. A fejlesztés érdekében - a nemzetközi kezdeményezésekkel összhangban- ki kell dolgozni a gyűjtemény természetvédelmi és tudományos célú felhasználásának szabályozását.

Az esemény tiszteletbeli fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter levélben üdvözölte a tanácskozásra érkezett szakembereket. Mint fogalmazott, Magyarországon ez az első nemzetközi konferencia ebben a témában, ezért maga is „magnak" tekinthető.

A Pannon Magbank projekt 2010-ben a LIFE+ program és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával azért indult, hogy a pannon biogeográfiai régió – vagyis Magyarország egész területe, hozzávéve a szomszédos országok hasonló éghajlatú és élővilágú területét – őshonos növényfajai közül legalább 800 fajt megőrizzenek mag formájában az utókor számára. Ezen fajok ökológiai szerepük mellett az emberek hasznára is válhatnak, mint lehetséges gyógyszeralapanyagok, takarmány vagy az élelmiszernövények nemesítési forrásai.

A projekt vezetője a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, partnerei az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a konferenciát szervező vácrátóti kutatóintézet. Ez utóbbi feladatai közé tartozik többek között a magbanki tevékenység alappillérét adó maggyűjtés megszervezése és lebonyolítása, továbbá a duplikátumok tárolása. Az idén záruló projekt eddigi eredményeképp már 682 növényfaj 1238 magtételét sikerült begyűjteni. A Pannon Magbank projekthez tartozik egy visszatelepítéses kísérlet is, melynek során tíz őshonos növényfaj visszatelepítésének lehetőségeit és módszereit vizsgálják egy inváziós gyomok uralta parlagon.

A világ vezető magbanki intézményéből, a nagy-britanniai Millennium Seed Bank -ből (Kew Gardens) érkezett Simon Linington előadásában az intézmény több mint ötvenéves múltra visszatekintő magbanki tevékenységével kapcsolatos tapasztalatait foglalta össze. Marko Hyvärinen, a Finn Természettudományi Múzeum botanikus kertjének vezetője is beszámolt a skandináv ország tevékenységéről, melynek célja a finn őshonos flóra megőrzése. Több ország szakemberei a magyar tapasztalatok iránt érdeklődtek a hasonló programok saját országukban történő beindításához.

A konferencia zárásaként a résztvevők meglátogatták a tápiószelei Növényi Diverzitás Központot is, ahol a magok elsődleges tárolása és az azt megelőző előkészítő, illetve minőség-ellenőrzési lépések zajlanak.

Nyitvatartás

Április 14. szerdától a szabadtéri gyűjtemények: NYITVA

minden nap: 8.00-18.00 óráig

Üvegházak és kiállítások: ZÁRVA

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.