Nemzetközi konferencia őshonos növények magjairól az akadémiai kutatóközpontban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 02. 17.

Nagy-Britanniától Kazahsztánig 12 ország mintegy 60 szakembere vesz részt azon a nemzetközi konferencián, melyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete szervez Vácrátóton. A február 24-én kezdődő, kétnapos rendezvény célja, hogy a külföldi magbanki tevékenységben élen járó intézmények szakemberei megosszák tapasztalataikat a Pannon Magbank további fejlesztése és hazánk határain túlra történő kiterjesztése érdekében.

A Pannon Magbank projektet 2010-ben azért indították el a LIFE+ program és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, hogy a pannon biogeográfiai régió őshonos növényfajainak legalább felét megőrizzük mag formájában az utókor számára. Ezáltal a pontosan dokumentált és ellenőrzött körülmények között tartott „maggyűjteményből” pl. egy természeti katasztrófa hatására élőhelyükről eltűnő fajokat tudunk pótolni, visszatelepíteni.

A Pannon Magbank azonban nem csak egy statikus gyűjtemény: kutatási alapanyagul szolgálhat az eredeti élőhely zavarása nélkül, emellett az élőhelyen történő természetvédelem kiegészítéseként az élőhelyen kívüli védelmet mint biztonsági tároló szolgálja. Olyan magminták gyűjtése a cél, amelyek reprezentálják a pannon biogeográfiai régió növényvilágát, és őrzik a később felfedezésre váró kultúrfajok vad őseit.

A projekt vezetője a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, partnerei az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a konferenciának is helyet adó MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet. Ez utóbbi intézmény feladatai közé tartozik többek között a gyűjtés megszervezése és lebonyolítása, valamint a duplikátumok tárolása.

Kapcsolódó oldalak: 

Nyitvatartás

Április 14. szerdától a szabadtéri gyűjtemények: NYITVA

minden nap: 8.00-18.00 óráig

Üvegházak és kiállítások: ZÁRVA

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.