Hírek

2021.04.13.

Április 14. szerdától újra látogathatóak botanikus kertünk szabadtéri gyűjteményei. Jelenleg kiemelt látnivalók: a korai tulipánok, nárciszok, magnóliafák, juharfák, egyes korai díszcseresznyék virágzása.
Technikai információk: az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a bejárat előtt is és a kert teljes területén kötelező a távolságtartás és a maszk viselése, a jegypénztárnál kérjük, szíveskedjenek kézfertőtlenítést végezni. Köszönjük, hogy a higiéniai odafigyelésükkel segítik egymást és bennünket is! A kertlátogatás saját felelősségre történik, a jegyváltással Látogatóink elfogadják az előírásokat. OTP SZÉP kártyával (szabadidő zseb) is tudnak belépőjegyet váltani. További részletek a hír címére kattintva olvashatóak.
Várjuk Önöket szeretettel!

2021.04.06.

Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője, a dendrológiai gyűjtemény kurátora 71 éves korában, 2021. április 3-án váratlanul elhunyt.
Rengeteget köszönhet neki a Kert és személy szerint munkatársai is, hiszen több mint négy évtizeden keresztül szentelte életét az ország legjelentősebb élőnövény gyűjteményének, ahol élt és alkotott. (A teljes szöveg a hír címére kattintva olvasható.)

2021.03.30

címmel hirdetett fotópályázatot a Pest Megyei Önkormányzat. A Megyei Értéktár természeti értékei között szerepel botanikus kertünk is, így -a kiírásban szereplő megyei szűkítéssel- kedves látogatóinknak lehetősége van korábbi saját fényképeiket beküldeni a szervezőknek 2021.04.16-ig. Néhány további részlet a hír címére kattintva olvasható. Eredeti kiírás: http://www.pestmegye.hu/hirek-altalanos/4345-pest-megyei-ertekeink-pest-...

2021.03.06.

Kedves Látogatóink!
Bár az arborétumok és parkok nyitva lehetnek a jelenleg életbe lépett rendeletek értelmében, botanikus kertünk sajnos továbbra is zárva tart. Ennek egyik oka, hogy az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozunk, és a járványokkal szembeni védekezés ökológiai alapjainak kidolgozásában kulcsszerepet játszó kutatókollégáink nem tartják szakmailag megengedhetőnek a legnagyobb hullám közepén való újranyitást. Kérjük látogatóinkat, hogy a tudomány képviselőinek ezen állásfoglalását ebben a nehéz helyzetben fogadják el a kölcsönös felelősségvállalás jegyében...
További részletek a hír címére kattintva olvashatóak.

2021.03.03.

Botanikus kertünk is részt vesz az egész évet felölelő országos növényfelismerési Ki Mit Tud programban. Komoly játék amatőr és profi kertészeknek, egyetemi hallgatóknak, szakmagyakorlóknak. Minden hónap egy kert, a feladat 15 taxon felismerése. Amíg a járványhelyzet miatt szükséges, addig online, amint pedig már lehet rendezvényeket szervezni, onnantól személyes jelenléttel ismerkedhetnek egy-egy kert jellegzetes (fásszárú és lágyszárú) növényeivel. Vácrátót májusban kerül terítékre. Jó szórakozást, hasznos ismeretszerzést kívánunk!
Részletek a hír címére kattintva olvashatók.

2021.01.22.

Január 22. - a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerttörténeti sétát szoktunk szervezni. Idén sajnos ezt a körülmények még nem teszik lehetővé, vigasztalódásképpen eddig kevésbé mutatott fényképeket is előszedtünk. Dióhéjban pár szó gróf Vigyázó Sándor, a vácrátóti kastélykert és a Nemzeti Botanikus Kert történetéből a hír címére kattintva olvasható.

2020.12.23

Minden kedves Látogatónknak, szakmai Partnerünknek, Barátunknak és Ismerősünknek kívánunk
Áldott, meghitt Karácsonyt, kellemes Ünnepeket, és egy örömteli, botanikus kerti látogatásokban gazdag Új Esztendőt!

2020.12.10.

Hirdetmény: az Ökológiai Kutatóközpont arculati nyílt ötletpályázatára több mint húsz jeligés pályamunka érkezett be a megadott határidőn belül. Az alkotások magas színvonalat képviseltek, ezúton is köszönjük minden pályázónknak a megküldött anyagokat!
A pályáztatás sikerrel zárult, a zsűri döntése szerint Varga Bálint Dániel nyerte el a megbízást a botanikus kerti arculat megújítására.
A jelentkezők személyes kiértesítése a döntést követően rögtön megtörtént.

2020.11.10.

Az Ökológiai Kutatóközpont nyílt ötletpályázatot hirdet tervezőgrafikus alkotóművészek, illetve alkotóközösségek számára a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert (a továbbiakban NBK) logójának és grafikai arculatának megújítására. A pályázat célja a NBK rangjához méltó és szellemiségéhez illeszkedő, egyben korszerű, egyéni arculat kidolgozása.
Teljes kiírás és kötelező mellékletek a hír címére kattintva elérhetőek.

2020.11.09.

Kedves Látogatóink! A járványügyi helyzetre való tekintettel és a Kormány intézkedésekkel összhangban sajnos újra be kell zárja kapuit botanikus kertünk.
November 11-én, szerdától már nem látogatható a szabadtéri gyűjtemény sem. Az újranyitásról természetesen honlapunkon és facebook oldalunkon is hírt fogunk adni.
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

2020.10.26.

November 1-jén is nyitva lesz botanikus kertünk, rossz idő esetén 8.00-16.00 óráig, jó idő esetén 8.00-16.30 óráig.
A járványügyi helyzetre való tekintettel csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak. A szabadtéri gyűjtemények 27 hektáron terülnek el, és több kilométernyi sétaúton bejárhatóak.

2020.10.25.

Idén korán (egy héttel október vége előtt) köszöntött ránk az óraátállítás, ami miatt jelentősen megrövidültek a délutánok.
Október 26. hétfőtől téli nyitvatartási rendre térünk át, egy kis speciális kiegészítéssel: a Kert 8.00-16.00 óráig látogatható, az elkövetkező két hétben jó idő esetén pedig 8.00-16.30 óráig.
A járványügyi helyzetre való tekintettel egyelőre továbbra is csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak.
Várjuk szeretettel Látogatóinkat!

2020.10.16.

Botanikus kertünk október 23-án pénteken is nyitva lesz, még nyári nyitvatartási rend szerint 8.00-18.00 óráig.
A vírushelyzetre való tekintettel egyelőre még mindig csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak, 27 hektáron. A szokásos higiéniás előírásokat kérjük, legyenek szívesek betartani saját és mások egészségének védelme érdekében. Köszönjük!
Kellemes sétát kívánunk!

2020.10.15.

Kibővítettük horizontunkat a közösségi médiában: az Instagram felületén immár rendszeresen jelennek meg szebbnél szebb fényképek botanikus kertünk aktuális látnivalóiról.
Annak, aki épp nem jár erre, annak, aki épp tervez ide jönni, annak, aki szereti az ilyen témájú képeket nézegetni.
Felhasználónevünk: nemzetibotanikuskert_vacratot
Kellemes virtuális és valódi sétát kívánunk!

2020.09.07.

Vetített képes előadás helyett vezetett sétát tartunk az egészségügyi biztonság érdekében!!!
A séta címe: „Aranyat, tömjént, mirhát…Gyógynövények és fűszerek a Bibliában”, előadó Fráter Erzsébet biológus, időpont: szeptember 13. vasárnap 15.00 órától (kb. 1-1,5 óra időtartamban)
Maximális létszám: 40 fő, előzetes regisztráció szükséges!
Botanikus kerti belépővel és regisztrációval, a programon való részvétel ingyenes.
További részletek a hír címére kattintva olvashatóak.

Oldalak

Nyitvatartás

Április 14. szerdától a szabadtéri gyűjtemények: NYITVA

minden nap: 8.00-18.00 óráig

Üvegházak és kiállítások: ZÁRVA

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.