Hírek

2021.03.03.

Botanikus kertünk is részt vesz az egész évet felölelő országos növényfelismerési Ki Mit Tud programban. Komoly játék amatőr és profi kertészeknek, egyetemi hallgatóknak, szakmagyakorlóknak. Minden hónap egy kert, a feladat 15 taxon felismerése. Amíg a járványhelyzet miatt szükséges, addig online, amint pedig már lehet rendezvényeket szervezni, onnantól személyes jelenléttel ismerkedhetnek egy-egy kert jellegzetes (fásszárú és lágyszárú) növényeivel. Vácrátót májusban kerül terítékre. Jó szórakozást, hasznos ismeretszerzést kívánunk!
Részletek a hír címére kattintva olvashatók.

2021.01.22.

Január 22. - a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerttörténeti sétát szoktunk szervezni. Idén sajnos ezt a körülmények még nem teszik lehetővé, vigasztalódásképpen eddig kevésbé mutatott fényképeket is előszedtünk. Dióhéjban pár szó gróf Vigyázó Sándor, a vácrátóti kastélykert és a Nemzeti Botanikus Kert történetéből a hír címére kattintva olvasható.

2020.12.23

Minden kedves Látogatónknak, szakmai Partnerünknek, Barátunknak és Ismerősünknek kívánunk
Áldott, meghitt Karácsonyt, kellemes Ünnepeket, és egy örömteli, botanikus kerti látogatásokban gazdag Új Esztendőt!

2020.11.10.

Az Ökológiai Kutatóközpont nyílt ötletpályázatot hirdet tervezőgrafikus alkotóművészek, illetve alkotóközösségek számára a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert (a továbbiakban NBK) logójának és grafikai arculatának megújítására. A pályázat célja a NBK rangjához méltó és szellemiségéhez illeszkedő, egyben korszerű, egyéni arculat kidolgozása.
Teljes kiírás és kötelező mellékletek a hír címére kattintva elérhetőek.

2020.11.09.

Kedves Látogatóink! A járványügyi helyzetre való tekintettel és a Kormány intézkedésekkel összhangban sajnos újra be kell zárja kapuit botanikus kertünk.
November 11-én, szerdától már nem látogatható a szabadtéri gyűjtemény sem. Az újranyitásról természetesen honlapunkon és facebook oldalunkon is hírt fogunk adni.
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

2020.10.26.

November 1-jén is nyitva lesz botanikus kertünk, rossz idő esetén 8.00-16.00 óráig, jó idő esetén 8.00-16.30 óráig.
A járványügyi helyzetre való tekintettel csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak. A szabadtéri gyűjtemények 27 hektáron terülnek el, és több kilométernyi sétaúton bejárhatóak.

2020.10.25.

Idén korán (egy héttel október vége előtt) köszöntött ránk az óraátállítás, ami miatt jelentősen megrövidültek a délutánok.
Október 26. hétfőtől téli nyitvatartási rendre térünk át, egy kis speciális kiegészítéssel: a Kert 8.00-16.00 óráig látogatható, az elkövetkező két hétben jó idő esetén pedig 8.00-16.30 óráig.
A járványügyi helyzetre való tekintettel egyelőre továbbra is csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak.
Várjuk szeretettel Látogatóinkat!

2020.10.16.

Botanikus kertünk október 23-án pénteken is nyitva lesz, még nyári nyitvatartási rend szerint 8.00-18.00 óráig.
A vírushelyzetre való tekintettel egyelőre még mindig csak szabadtéri gyűjteményeink látogathatóak, 27 hektáron. A szokásos higiéniás előírásokat kérjük, legyenek szívesek betartani saját és mások egészségének védelme érdekében. Köszönjük!
Kellemes sétát kívánunk!

2020.10.15.

Kibővítettük horizontunkat a közösségi médiában: az Instagram felületén immár rendszeresen jelennek meg szebbnél szebb fényképek botanikus kertünk aktuális látnivalóiról.
Annak, aki épp nem jár erre, annak, aki épp tervez ide jönni, annak, aki szereti az ilyen témájú képeket nézegetni.
Felhasználónevünk: nemzetibotanikuskert_vacratot
Kellemes virtuális és valódi sétát kívánunk!

2020.09.07.

Vetített képes előadás helyett vezetett sétát tartunk az egészségügyi biztonság érdekében!!!
A séta címe: „Aranyat, tömjént, mirhát…Gyógynövények és fűszerek a Bibliában”, előadó Fráter Erzsébet biológus, időpont: szeptember 13. vasárnap 15.00 órától (kb. 1-1,5 óra időtartamban)
Maximális létszám: 40 fő, előzetes regisztráció szükséges!
Botanikus kerti belépővel és regisztrációval, a programon való részvétel ingyenes.
További részletek a hír címére kattintva olvashatóak.

2020.09.06.

Önállóan bejárható, 12 állomásos tanséta, mely a Biblia gyakoribb növényeit, jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket mutatja be a cédrustól a szőlőig, a mirhától a krisztustövisig. A bejáratnál megvásárolható tansétafüzet, térképpel, botanikai ismeretekkel, bibliai idézetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrálva teszi teljessé a biblia növényei között töltött mintegy 1-2 órás sétát.
Jelenlegi járványügyi óvintézkedések miatt az üvegházi állomások nem látogathatóak, a szabadtéri gyűjtemény 8.00-18.00 óráig tart nyitva.
Az első 80 jelentkező részére ingyenes belépő. Regisztráció: botanikuskert-info(kukac)ecolres.hu

2020.09.06.

A botanikus kert szakavatott sétavezetői mutatják be a Biblia gyakoribb növényeit, botanikai jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket, a cédrustól a szőlőig, a mirhától a krisztustövisig.
Mi a mirhás bor? Fává nő-e a mustármag? Miből ácsolták Noé bárkája? Hogy készült a papirusz?
A séta 12 állomásán bemutatott növényekhez kapcsolódó érdekes növényi termékeket, szentjánoskenyeret, ricinusmagot, cédrustobozt, papiruszt, tömjént is kézbe vehetnek.
A sétán látottak, hallottak felidézését segítheti a jegypénztárnál megvásárolható Biblia növényei tansétafüzet vagy a témát részletesen feldolgozó A Biblia növényei könyv.
Regisztráció szükséges! Elérhetőség, sétaidőpontok és további részletek a hír címére kattintva érhetőek el.

2020.09.03.

Szeptember 4. péntektől újra látogathatóak botanikus kertünk szabadtéri gyűjteményei 27 hektáron.
Az országos járványügyi helyzetre tekintettel az üvegházak és a beltéri bemutatók egyelőre zárva tartanak, valamint látogatóink számára az alábbi egészségügyi szabályok betartása kötelező:
... (Részletek a hír címére kattintva olvashatóak.)
Kellemes időtöltést, szép sétát kívánunk!

2020.08.27.

Tisztelt Látogatóink! Botanikus Kertünk augusztus 28. péntektől elővigyázatossági okokból átmenetileg nem látogatható.
Igazolt megbetegedésünk nincsen, de egy külső munkatársunknál (aki tünetmentes) felmerült a vírusfertőzés lehetősége, a teszteredményekre várunk.
Mindannyiunk egészségének védelme és a vírusfertőzés esélyének kizárása érdekében pár nap türelmüket kérjük!
Az újranyitásról természetesen azonnal hírt adunk honlapunkon (www.botanikuskert.hu) és facebook oldalunkon (fb/Nemzetibotanikuskert).
Köszönjük türelmüket és megértésüket!

2020.08.26.

A PROGRAMOT EGY KÉSŐBBI IDŐPONTRA HALASZTJUK. KÖSZÖNJÜK MEGÉRTÉSÜKET!
Térzene hangversenyek a Botanikus Kertben: 08.29-én szombaton (esőnap 08.30. vasárnap) 10.00 órakor és 11.00 órakor az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Egyesület művészei egy-egy rövid koncertélményt nyújtanak a botanikus kert látogatóinak. Haydn, Handel, Beethoven, Vivaldi műveiből szólaltat meg részleteket a kamara formáció. A Térzene program koncepciója szerint a látogatók között, színpad és nézőtér nélkül csendülnek fel a művek. Szabadon lehet becsatlakozni a zenei élménybe, botanikus kerti belépővel. Kellemes időtöltést kívánunk!

Oldalak

Nyitvatartás

November 11. szerdától bizonytalan ideig: ZÁRVA

Üvegházak és "Túl nagy lábon élünk" kiállítás: JELENLEG BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉS MIATT ZÁRVA!!!

Március 16. - március 31. 8:00-17:00
Április 1. - október 25. 8:00-18:00

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.