A Terresztris Ökológiai Osztály kutatásai

Beporzók a kertben

A botanikus kert gazdag gyűjteménye számos virágos növénynek ad otthont, melyek nem csak a látogatókat gyönyörködtetik, de gazdag rovarvilágnak is otthont adnak. A virágokat lepkék, zengőlegyek, mézelő méhek és vadméhfajok látogatják, melyeknek a botanikus kert kiváló fészkelő és táplálkozó területet nyújt.
2018-ban egy egyiptomi posztdoktor kutató, Mohamed A. Shebl, öt hónapos látogatása során tanulmányozta a botanikus kert vadméh közösségét, mely kutatás során közel 200 vadméh fajt talált. Köztük szerepelt egy a hazai faunára új gatyásméh faj is (Dasypoda morawitzi Radchenko, 2016), új adattal járulva így hozzá a hazai fajlistához.
A virágokat látogató méhek adatainak segítségével Kovács-Hostyánszki Anikó és Piross Imre Sándor a botanikus kert viráglátogatási hálózatát vizsgálja, melyben eredményeik szerint mind a hazai, mind a más kontinenseken honos növényfajok fontos szerepet töltenek be. Hasonlóan vizsgálják a virágok színének, szerkezetének és a növények országos elterjedésének hatását a viráglátogatási hálózatokban kulcsszerepet játszó növényfajok meghatározásában.

MAGBANK ÖKOLÓGIAI KUTATÁSOK

A talajban eltemetett, de csíraképességüket megőrző magvak alkotják a természetes magbankot. Ez a szabad szemmel nem látható, rejtett biodiverzitás kiemelt figyelmet érdemel, hiszen lehetővé teszi a növények megtelepedését akár több évvel, vagy évtizeddel a magok elszóródását követően.
Az MTA-ÖK Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport vizsgálatai során arra keresi a választ, hogy a talajban eltemetett magvak milyen szerepet töltenek be a gyepek biodiverzitásának fenntartásában. A gyepek talajának különböző rétegeiből vett talajmintákban csíráztatásos módszerrel vizsgáljuk, hogy milyen fajok életképes magjait őrzi az adott talajréteg. A magbank vizsgálatok segítségével jobban megérthetjük a terepen látható növényzeti mintázatokat és modellezni tudjuk, hogy a zavarást, tájhasználati változásokat vagy klímaváltozást követően képesek-e az élőhelyek regenerálódni.
Kapcsolat: Valkó Orsolya
valko.orsolya [at] ecolres.hu

Szabadföldi kísérlet a Botanikus Kertben

Az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben működő „Lendület” Táj és Természetvédelmi Ökológiai Kutatócsoport a Botanikus Kert közreműködésével egy ún. szabadföldi kísérletet végez a kert kutatási célra kialakított részén. A kísérlet során virágzó idegenhonos növények és beporzó rovarok kapcsolatát vizsgálják. Az idegenhonos növények (pl. aranyvessző, seprence) komoly természetvédelmi problémát okozhatnak, ha természetes élőhelyüktől távolra kerülve megfelelő életteret találnak és kisajátítják azt. Előfordul, hogy elcsalogatják az őshonos növényeket beporzó rovarokat (pl. lepkéket, méheket, zengőlegyeket), így azok nem képesek szaporodni. A kísérlet célja ezt a jelenséget szabadföldi, kontrollált körülmények között vizsgálni. Hasonló virágú inváziós és őshonos növénypárokat egymás mellé ültetve vizsgálható, hogy a beporzók melyiket választják.
Kapcsolat: Szabó Ágota Réka, tudományos segédmunkatárs
szabo.agota [at] ecolres.hu

Nyitvatartás

November 11. szerdától bizonytalan ideig: ZÁRVA

Üvegházak és "Túl nagy lábon élünk" kiállítás: JELENLEG BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉS MIATT ZÁRVA!!!

Március 16. - március 31. 8:00-17:00
Április 1. - október 25. 8:00-18:00

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.