Évelő- és sziklakerti gyűjtemény

Évelő-, sziklakerti- és botanikai hagymás-gumós növénygyűjtemény

Rövid története

1955-től indult meg a sziklakerti gyűjtemény kialakítása egyelőre az üvegház előtti szaporítótelepen. A régi –grófi időkben készült- tájképi sziklakert felújítása a Sziklás-tó meredek domboldalain csak terv maradt, mert a rendbehozatal túlságosan költségesnek bizonyult. Ezért később többévi munkával új, kisebb sziklakert épült a kert fiatalabb részében. 1969 őszén kezdődtek el az alapozó földmunkák, és az öntözővíz-hálózattal is ellátott, növényföldrajzi elvek szerint berendezett sziklakert első részét 1973 tavaszán sikerült beültetni. Közben elkészültek az árnyéki-félárnyéki évelőágyak, bővült a gyűjtemény minden egysége. 2002-től folyamatosan megújult néhány árnyéki ágyás, köztük egy, több mint 150 árnyékliliom (Hosta) fajt és fajtát bemutató rész is. A jelenleg folyó üvegház-újjáépítésekkel egy időben az előttük elterülő nevelőágyak is átalakulnak majd.

Felépítése

Az évelő és sziklakerti és hagymás gyűjtemény a kert különböző részein fekszik. Van európai növényföldrajzi elrendezésű sziklakert, árnyéki évelők gyűjteménye is. A növényanyag egy része nem nyilvános (pl.: hagymás, pozsgás és nőszirom gyűjtemény), az elkerített területen csak kutatók látogathatják. Különösen sok fajjal és fajtával képviselteti magát a gyűjteményben a liliomfélék (Liliaceae), a nősziromfélék (Iridaceae), a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae), a varjúhájfélék (Crassulaceae), a boglárkafélék (Ranunculaceae), a keresztesvirágúak(Cruciferae), a harangvirágfélék (Campanulaceae), a fészekvirágzatúak (Compositae) és a kankalinfélék (Primulaceae) családja. Az egyszerre virágzók közül kiemelkedik a magas szakállas nőszirmok (Iris barbata elatior) több mint 150 fajtát számláló és a kopasz gerebcsin (Aster novi-belgii) hibridek 100 fajtából álló csoportja bámulatos virágpompájával. Közel 3100 féle növényt foglal magába a sziklakerti gyűjtemény a világ összes mérsékelt övi tájáról. Jobbára sziklalakó és gyepi növények, azonban számos erdei faj is megtalálható itt. Felük Európa, harmaduk Ázsia, nyolcadrészük pedig az amerikai, afrikai és ausztrál kontinensek növényzetéből kerül ki. A fajok zöme botanikus kertekben nevelt növények magvaiból, kisebb része- mintegy tizede- pedig eredeti termőhelyről gyűjtött magból, vagy növényből származik Ezek az arány- és fajszámok kis mértékben ugyan, de évről évre változnak.

Egy év eseményei az évelő gyűjteményben

Február
Fekete hunyor, magyar kikerics, pompás hóvirág

Március végétől április közepéig
Koratavaszi évelők és hagymások tömeges nyílása a ligetben, a szigeteken és a patak mentén (téltemető, hóvirág, tőzike, csillag­virágok, gyöngyikék, szellőrózsák, tüdőfű, szélfű, galambvirág, keltikék, hunyorok). Kankalinok és kökörcsinek a sziklakerti és évelő gyűjteményben (és egyéb korai virágzású évelők: a korai íriszek és más hagymás fajok, hunyorok, hóvirágok, bőrlevél, daravirág).

Április végétől június közepéig
Az üvegházak melletti évelő ágyásokban és a sziklakertben található növények virágzási csú­csa (tavaszi lednek, pázsitszegfű, zergevirág, ternye, pázsitviola, gyöngyvirág, gólyaorrok és gémorrok, nőszirmok).

Június közepétől szeptember végéig
A nyáron virágzó évelők (sisakvirágok, harang­virágok, imolák, tárnicsok, szegfű fajok, sárkányfüvek és zsályák, varjúhájak és ve­ronikák) tömeges nyílása az üvegházak melletti évelő ágyásokban és a sziklakertben.

Szeptember közepétől október közepéig
Kopasz gerebcsin (Aster novi-belgii) fajták virágzása a rendszertani gyűjteményben. Őszi kikericsek a kertben, őszi begónia (Begonia grandis ssp. evansiana), tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides), kései margitvirág (Leucanthemella serotina).

Az üvegházak melletti gyűjteményrész
Az üvegházak melletti gyűjteményrész
Növényföldrajzi beosztású sziklakert
Növényföldrajzi beosztású sziklakert
Leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris ssp. grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris ssp. grandis)
Téltemető (Eranthis hyemalis)
Téltemető (Eranthis hyemalis)
Törpe nőszirom (Iris pumila)
Törpe nőszirom (Iris pumila)
Kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus)
Kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus)

Nyitvatartás

November 11. szerdától bizonytalan ideig: ZÁRVA

Üvegházak és "Túl nagy lábon élünk" kiállítás: JELENLEG BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉS MIATT ZÁRVA!!!

Március 16. - március 31. 8:00-17:00
Április 1. - október 25. 8:00-18:00

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] ecolres.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert
Instagram: @nemzetibotanikuskert_vacratot

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.