Felavatásra került Vigyázó Sándor szobra Botanikus kertünkben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 10. 07.

Az MTA Nemzeti Botanikus Kert gróf Vigyázó Sándornak, az egykori kastélykert tulajdonosának és felvirágoztatójának tisztelegve szobrot emelt a kutatóintézeti központi épület közelében. Az MTA alelnöke avatóbeszédében a mecénást méltatta és kiemelte, hogy a felfedező kutatás támogatása tekintetében ma is példaértékű a Vigyázó-család hozzájárulása az Akadémia fejlődéséhez.

A 150 év körüli bükkfát, amely mellett a szobor áll még ismerte a gróf, aki kora egyik leggazdagabb magyar állampolgáraként roppant vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. A mellszobor talapzata a gróf idejében a kert eredeti kőhídjainak egyikét erősítette. A szobor Juha Richárd szobrászművész alkotása, aki a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola művésztanára.

Vigyázó Sándor (1825-1921) széles látókörű, szigorú erkölcsű, nagyszerű hazafi volt, s nem ő volt az egyetlen ilyen főrendi társai között. A nagyműveltségű birtokos nagyon szerette a természetet is, fiatal korában végiglátogatta Nyugat-Európa számos jelentős parkját. Vácrátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt, a József főhercegnek is dolgozó Jámbor Vilmost hívta meg. Néhány évtized alatt óriási költségekkel létrejött a kor stílusának megfelelő romantikus tájképi kert. Ennek stíluselemeit és a múlt felé forduló, historizáló életérzést kifejező kerti építményeket mindmáig láthatjuk. A XIX. század végére hódított az új kertstílus, az ún. gyűjteményes kert, amely minél több idegenhonos növényt felvonultató, de esztétikus kialakítású élőnövény-gyűjtemény volt. Ez a gyűjtemény szolgáltatta a mai botanikus kert alapját.
A 96 éves korában elhunyt Vigyázó Sándor végrendeletében roppant vagyonát, könyvtárát, értékes műtárgygyűjteményét, kastélyait, városi palotáit, sok ezer kataszteri hold földjét a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta - ezzel a Vigyázó család mindmáig az MTA legbőkezűbb adománytevője. A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton jelenleg hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye.

Az ünnepélyes szoboravatásra 2014. október 7-én 14 órakor került sor, melyen a nagyszámú közönség előtt beszédet mondott Szász Domokos, az MTA alelnöke, Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, Kósa Géza, a botanikus kert vezetője, Juha Richárd szobrászművész és ifj. Kacskovics Imre, Vigyázó Sándor ükunokája.

A rendezvény híre az MTA honlapján ITT olvasható.