2014. október 5. (vasárnap): Földi javak asztalunkon - termékkiállítás és vásár

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 08. 16.

“Amit eszel, azzá leszel!” - hangzik el a hippokratészi mondás napjainkban egyre többször. Civilizált világunk „útvesztői” közé tartoznak az élelmiszerüzletek, ahol ha minőségi ételt szeretnénk vásárolni, bizony sok időt kell töltenünk, mire kibogarásszuk egy-egy polcról levett étel vagy ital összetevőinek sorát. Elfogyasztott ételeink és azok minősége alapvetően befolyásolják életünket, egészségi állapotunkat, épp ezért nem mindegy, mi kerül az asztalra. Egy másik civilizációs „útvesztő”: időspórolásból gyakran a büféket, gyorséttermeket, vagy épp a bolti félkész ételeket választjuk. Élelmiszereink a termőföldtől a tányérig gyakran óriási utat tesznek meg, akár kontinenseket átívelően, miközben rengeteg benzin, sőt kerozin fogy, károsítva a levegőt.

A fenti problémákat felismerve egyre többen fordulnak a környezet- és egészségtudatosság felé. Hazai és nemzetközi egyesületek, mozgalmak alakultak az egészséges életmód népszerűsítésére. Tagjai helyi piacokon, alkalomszerű rendezvényeken mind több helyen fellelhetők. Ilyen rendezvény lesz Vácrátóton is a Nemzeti Botanikus Kertben, Földi javak asztalunkon – termékkiállítás és vásár címmel.

Október első vasárnapján lesz a hetedik ilyen egynapos rendezvény, mely során az érdeklődők helyi termelők, bio- és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült ételek világában. Ebben az évben több mint 40 kiállító vesz részt, akik többek között lekvárokkal, mézekkel, mangalicából készült termékekkel, teákkal, biozöldségekkel várják a kertbe látogatókat, valamint kézművesek mutatják be, és árusítják szebbnél szebb, különleges termékeiket.

A rendezvényre 2014. október 5-én 10 órától 17 óráig várják az érdeklődőket, melyen a botanikus kerti belépőjeggyel lehet részt venni.

Részletes program:

 • 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 madarász séták - Európai Madármegfigyelő Napok regionális programja (az MME Börzsönyi Helyi Csoport szervezésében) (részletesen lásd lejjebb)
 • 11:00 Szamóca Kiskertész Tanoda programja (részletesen lásd lejjebb)
 • 11:00 Tájfestő műhelyfoglalkozás (részletesen lásd lejjebb)
 • 12:00 mesesarok és gyermekfoglalkozás, könyvdedikálás (részletesen lásd lejjebb)
 • 13:00 Pannon Magbank bemutató (részletesen lásd lejjebb)
 • 15:00 díjtalan vezetett séta a Kertben
 • 10:00-17:00:

 • kincskereső és állomásos játékok a Kertben, valamint gyermekfoglalkozás
 • Megújuló energia Tanösvény a kastélyépületnél (Outdoor Mission)
 • termés- és tobozkiállítás a Botanikus kert terméseiből a Berkenyeházban
 • rajzkiállítás a Tornácosház tornácán a tavaszi alkotóverseny pályamunkáiból
 • kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) fajtagyűjtemény virágzása a rendszertani gyűjteményben
 • gyógynövény bemutató a rendszertani gyűjteményben

Madarász séták

Az Magyar Madártani Egyesület idén is meghirdeti az Európai Madármegfigyelő Napok elnevezésű országos programját október első hétvégéjén.
A nemzetközi programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, mely európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról. Minden évben több tucat ország több 10 ezer madár- és természetkedvelője vesz részt rajta. A játékban a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Mesesarok és gyermekfoglalkozás, könyvdedikálás

Programunkon növényekkel kapcsolatos mesék felolvasását követően az adott növénnyel foglalkozás is lesz a kicsiknek.
A felolvasásra kerülő mesék két könyvből származnak, amelyekben növényekkel kapcsolatos legendák, mítoszok mese formába kerültek átdolgozásra. A két kötet (Mesés növények, növényes mesék és Erzsébet királyné esete a rozmaringgal és más növényes mesék) írója Fráter Erzsébet, Botanikus kertünk egyik gyűjteményének vezetője. A könyvek helyben megvásárolhatók, és a program keretében - amellett, hogy az író maga is fog mesét felolvasni - lehetőség nyílik dedikálásra is!

Szamóca Kiskertész Tanoda programja

A Szamóca Kiskertész Tanoda - 2012-ben indult útjára. Magán kezdeményezésként a gyerekek környezeti nevelését vállalta fel, gyakorlati kertészkedős programok által, újszerű pedagógiai módszerekel, tapasztalat alapú tanulással és játékos oktatással. Missziója: játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek - és általuk szüleik - életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.
Rendezvényünkön botanikai kincskereső foglalkozás várja a gyerekeket, melynek célja 5 fa/cserje megismertetése a gyerekekkel, és egy kis botanikai herbárium készítése.

Tájfestő műhelyfoglalkozás

2014 októberében festőkurzus indul Botanikus kertünkben. Szép időben a résztvevők a tájfestést gyakorolják a Kert különböző helyszínein. Esős, hűvös időben az üvegházak egzotikus növényei szolgálnak modellül. Kezdetben akvarellel dolgoznak. Felnőtt amatőr jelentkezőket várunk a kurzusra, melyre előzetes regisztráció szükséges. A program napján is lehet a helyszínen jelentkezni, a fennmaradó helyek függvényében. A programhoz év közben bármikor csatlakozni lehet, akár egy-egy alkalom erejéig is.
A programindító első foglalkozás október 5-én vasárnap lesz, melyre jelentkezni Thalmeiner Tündénél lehet: thalmeiner.tunde [at] okologia.mta.hu, telefon: 06 28 360 122 / 131 melléken.

Outdoor Mission - Megújuló energia Tanösvény

Az Outdoor Mission Ökológiai Művelődés divíziójának célkitűzése a fenntarthatósággal, ökológiával kapcsolatos élményalapú, innovatív ismeretterjesztés, az ökológiai szemlélet minél szélesebb körben való terjesztése.
A tanösvény a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tudás elterjesztését, a gyakorlati alkalmazás megismerését támogatja: a nap, a víz, a szél és a biomassza energiáinak lehetséges felhasználását mutatja be. Olyan eszközöket sorakoztat fel, amelyek kis barkácstudással, egyszerű alapanyagokból, akár saját kezűleg otthon is elkészíthetők. A berendezések többek között a fűtésrásegítéshez, alternatív energiaforrásokból áramtermeléshez, biomassza hasznosításhoz, vízmelegítéshez, napenergiát hasznosító főzési technikákhoz, víztakarékos locsoláshoz szolgálnak értékes házi praktikákkal.

Pannon Magbank bemutató

Tudja-e, hogy hazánkban a vadon élő növények magjainak gyűjtésével és tárolásával hozzák létre a Pannon Magbankot? A hazánkban jellemző rendkívüli és egyedülálló faji sokféleség megőrzése a mi feladatunk, ha elvész, többé nem pótolható! A Pannon Magbank projekt célja legalább 800, a Pannon biogeográfiai régióban őshonos, tárolásra alkalmas magvú növényfaj mag formájában történő megőrzése. További információkat tudhat meg a projektben résztvevő kutatónktól.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nyitvatartás

Április 1. - október 31. Hétfő-Vasárnap: 8:00-18:00

Üvegházak és "Túl nagy lábon élünk" kiállítás: JELENLEG BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉS MIATT ZÁRVA!!!

November 1. - március 15. 8:00-16:00
Március 16. - március 31. 8:00-17:00

Nemzeti Botanikus Kert

Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai és Botanikai Intézet

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
06 28 360 122
botanikuskert [at] okologia.mta.hu
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.