Az idei év gyógynövénye az orvosi citromfű

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2014. 03. 19.

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis) egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, valamint a Földközi-tenger környékén honos, de mára már sokfelé termesztik. Akár a méteres magasságot is elérő, évelő növény. A gyógyászatban levelét ill. föld feletti hajtását használják.

A népi gyógyászatban feltételezett görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák. Idegnyugtató hatását először Avicenna írta le. A középkorban számos gyógyfüveskönyv szerzőjénél előkelő helyet foglal el. Gyakran alkalmazzák élelmiszerek ízesítésére kellemes íze és illata miatt. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható gyógynövény.

A Botanikus kertünkbe látogatók e növénnyel a Növényrendszertani gyűjteményünkben az Ajakosvirágúak családjának (Labiatae, Lamiaceae) ágyásában, valamint a szintén e gyűjteményterületen lévő, illat- és aromanövényeket bemutató ágyásunkban találkozhatnak.