Állatvilág

Keleti sünA kert védett területe, gazdag, változatos növényanyaga különféle állatoknak is nagyszerű élőhelyet biztosít.

Az emlősök közül csak a rágcsálók (mókus, mogyoróspele), a kisragadozók (nyest, menyét, róka, vidra), és a rovarevők (sün, cickányok és több denevérfaj) képviseltetik magukat, hiszen a kert fallal van kerítve.

CsuszkaAz eddigi megfigyelések alapján 62 madárfaj fészkelése bizonyított a kertben. Jellemzők a rigók, cinkék, harkályok, poszáták, füzikék, baglyok, fülemüle, erdei pinty, zöldike, csóka, örvös galamb, a tavakban tőkés réce. Néhány már ritkaság számba menő madárral is találkozhatunk: szalakóta, füleskuvik, jégmadár, fekete harkály. Ellenőrzött mesterséges odútelep és rendszeres téli etetés is segíti a madarak megtelepedését.

Zöld gyíkA kert több sikló- és gyíkfajnak ad otthont és sok békafaj is megtalálja lakóhelyét és szaporodási lehetőségét a tavakban.

A patakban és a tórendszerben 22 megtelepedett halfaj élvezi a védettséget.

Bodobácsfaj lárváiA változatos növényzet rendkívül gazdag rovarvilágot eredményez, ezt az is segíti, hogy csak a legminimálisabb növényvédelmi tevékenység folyik a területen. Egy feltáró vizsgálat alapján kiderült, hogy 73 vízi és szárazföldi puhatestű faj (kagyló és csiga) él a Kertben.

Az állatvilág szervesen illeszkedik a gyűjtemények növényanyagához, teljes védelmet élvez.

Telelő denevérfaj
Telelő denevérfaj
Szarvasbogár
Szarvasbogár
Balkáni fakopáncs
Balkáni fakopáncs
Kék cinege
Kék cinege
Vörös mókus
Vörös mókus
A figyelmes látogató állati nyomokkal is találkozhat. Ez lehet egy-egy lábnyom, vagy megrágott dió, mogyoró. Számos jel árulkodik a Kert gazdag állatvilágáról.
Róka lábnyom
Róka lábnyom
Tőkés réce nyomai
Tőkés réce nyomai
Cynips divisa gubacsdarázs lárvabölcsői
Cynips divisa gubacsdarázs lárvabölcsői
Mókusrágta feketedió
Mókusrágta feketedió
Hangyaleső lárvák csapdái
Hangyaleső lárvák csapdái