Szeptember 27. (péntek): Kutatók éjszakája 2013

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2013. 09. 06.

Idén először intézetünk is csatlakozik a Kutatók éjszakája programsorozathoz!

15:00-18:30-ig tartanak a programok Intézetünk több helyszínén.
A programokra regisztrálni a Kutatók éjszakája honlapon tudnak ITT
A programokon a részvétel ingyenes!
A nem regisztrációköteles programokra tekintettel csoportok érkezéséről előzetes tájékoztatást kérünk a következő elérhetőségen: 06 (28) 360 122 / 131 mellék vagy szakacs.eva@okologia.mta.hu

Programjaink:

Túl nagy lábon élünk - interaktív kiállítás vezetéssel

  A passzívház elvek szerint épült KarbonHáz földszintjén kialakított „Túl nagy lábon élünk” című állandó kiállítást a program keretében kutató vezetésével lehet megtekinteni!

  A kiállítás bemutatja az éghajlatváltozás jelentőségét és következményeit, annak élővilágra gyakorolt hatását, a megújuló energiatípusokat, és a GEOTERM projektet. A kiállításon a látogatók egy modellként szolgáló klímabarát otthonban ismerhetik meg hol és hogyan spórolhatnak az energiával. A kiállítás rávilágít a saját felelősségünkre, mi történik akkor, ha nem változtatunk a szokásainkon, életmódunkon? Valóban a fogyasztás, felhalmozás tesz boldoggá? Mit tehetünk?

Sejtbe zárt illatok - illóolajok kivonása a laboratóriumban

  A program résztvevői egy barangoláson vehetnek részt a természet illatainak csodálatos világában. Érzékszerveiket próbára téve tapinthatják, szagolhatják a természet legkiválóbb illatforrásaiként szolgáló gyógy- és fűszernövények néhány jelentős képviselőjét. A gyógynövények intenzív illatát kölcsönző illóolajok leggyakrabban alkalmazott kivonásmódjainak bemutatásán keresztül betekintést nyerhetnek arról, hogy az illatanyagok milyen úton jutnak el a növényi sejtekből a boltok polcain található kész termékekig.

Szagoljon, játsszon és kérdezzen! - Illatos növények és felhasználásuk

  Szagoljon, játsszon és kérdezzen, hogy minél többet megtudjon az illóolaj tartalmú növényekről!
  A fitoterápiában sok illóolaj tartalmú gyógynövényt használnak, és talán ezek a növények a legismertebbek is, hiszen kellemes illatukkal magukra vonják a figyelmet. Ez a tulajdonság a felismerésüket is megkönnyíti. Aki kilátogat Vácrátótra a Kutatók Éjszakáján, játékosan mélyítheti el tudását, és választ kaphat kérdéseire.

  Felismeri a gyógynövényeket az illatuk alapján?
  Próbálja meg felismerni a gyógynövényeket kép alapján!
  Találja meg a párját! Melyik gyógynövény mire jó? Lehet az illóolajoknak negatív hatása is?

Fűszerek az élelmiszertudományban

  Ételed az életed. Az vagy, amit megeszel. Fűben, fában orvosság. Sokat hallott mondatok. A Kutatók Éjszakáján egy rövid szakmai előadás után, kötetlen beszélgetésben, vezető dietetikustól tudhatnak meg többet látogatóink a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és az egészséges élelmiszerekről.

  A BMI (testtömegindex) kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e. Az érdeklődők megmérhetik testzsír százalékukat. Mivel idén Vácrátóton a szaglásé és az illatoké a főszerep, természetesen nem maradhatnak ki ebből a programból az ételeinket ízesítő, illatos fűszerek sem. Mit mivel fűszerezzünk? Milyen gyógyhatásai vannak a fűszereknek?

A jövő növényei - Pannon Magbank

  A Berkenyeház interaktív kiállítása egyrészt szól a biológiai sokféleség szerepéről életünkben, másrészt bemutatja, hogyan kapcsolódnak az ökológiai kutatások a globális környezeti krízis elemeihez, és milyen tudományos eredmények születtek a témával kapcsolatban intézetünkben.

  Vadon élő növények magjainak gyűjtésével és tárolásával létrehozzák hazánkban a Pannon Magbankot. Jöjjön el és tudjon meg többet erről a nagyszabású projektről! Kérdezzen a projektben résztvevő kutatótól! Miért van szükség magbankra? Hogyan tárolják a magokat, hogy megőrizzék a csíraképességüket?
  Apróbb játékokkal is várjuk az érdeklődőket!

A programok részletesen és regisztrációs lehetőség a Kutatók éjszakája honlapon megtalálható ITT!

Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket!