2020 AUGUSZTUS

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Kisasszony hava. Augusztus már a termésérés ideje. Kertünkben is megkezdődött és egész őszön át tart a maggyűjtés. A beérett terméseket illetve magokat begyűjtjük, tisztítjuk, ha szükséges szárítjuk, majd év végén, a minden évben kiadott Index Seminum (magkatalógus)-ban felkínáljuk őket, mintegy 600 botanikus kertnek, arborétumnak, akikkel nemzetközi tudományos magcsere kapcsolatban állunk, a világ minden tájáról. Gyűjteményeink fejlesztését mi is jórészt ennek a nagy hagyományú, csererendszernek a segítségével oldjuk meg.

Napsütésben, a Tornácosház előtt, mely hajdan a Vigyázó-birtok gazdatisztjeinek volt a lakóháza, pompásan nyílik a kerti porcsin (Portulaca grandiflora). A porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó egynyári növényt többek között porcsinrózsa, kukacvirág és Kossuth-csillag néven is ismerik. Dél-Amerikában őshonos növény, eredetileg piros és narancssárga, de a termesztésben ma már a legkülönfélébb színekben virító virágokkal, melyet rovarok poroznak be. Kupakkal nyíló toktermésében apró, vese alakú, szürke magok fejlődnek. Húsos, pozsgás levelei is mutatják, hogy szárazságtűrő növény, napos, homokos talajú helyekre ültetve, önmagát elvető, kedvelt dísznövény.

A mályvafélék ágyásában nyár végén nyílik a feltűnő szépségű mocsármályva (Hibiscus moscheutos).Hazája Észak-Amerika keleti része, Massachusettstől egészen Floridáig, sós mocsarakban, vízpartokon él. A vadfaj 2 m magas, halvány rózsaszín, 16 cm átmérőjű virággal. Szépsége miatt régóta kultúrába vették, s számtalan szebbnél szebb, élénkebb színű, alacsonyabb termetű fajtája van forgalomban. Fásodó tövű évelő növény, de gyakran egynyáriként nevelik.

A hüvelyesek (Leguminosae) egyik ágyásában nyíló tűzbab vagy törökbab (Phaseolus coccineus) fürtvirágzatban nyíló, skarlátpiros virágai miatt a dísznövények között is megállja a helyét. Csavarodva futó szára elérheti a 4 méteres hosszúságot is. Hüvelytermései fekete, márványozott élénklila vagy rózsaszínű magokat rejtenek. A melegégövi országokban évelő növény, nálunk egynyári. Közép-Amerikából származik és a török hódoltság idején terjedt el Magyarországon. Friss, zsenge hüvelye párolva, főzve vagy vokban dobva-rázva sütve egyaránt kitűnő. Őshazájában keményítőtartalmú gumós gyökerét is fogyasztják. Szárított magját és gyökerét mérgező anyagok jelenléte miatt alaposan meg kell főzni. Melegigényes növény, nyári aszályban öntözést igényel.

Nyár végére a rendszertani gyűjteményt a virágba borult fészkesek (Compositae) és pázsitfűfélék (Graminae) hatalmas tömegének nagyszerű látványa uralja. A fészkesek legnagyobbika a 2-3 métert is elérő csészekóró, óriás szilfium (Silphium perfoliatum), az észak-amerikai prériről származó csészekóró. Felső, két-két átellenes, ülő leveleinek válla összenőtt, s csészeszerűen körülölelik vaskos, négyélű szárát, erről kapta nevét is. Mézelő növény. Óriás termete, szívóssága miatt hazájában a préri felújítási, ökológiai programokban, Ukrajnában takarmánynövényként vagy energianövényként ültetik. Gyógynövényként is ismert, levélét megfázásra, reumára és nyugtatóként használják.

A rendszertani és a sziklakerti gyűjteményben már virágzik a himalájai keserűfű (Polygonum amplexicaule). Bokrosodó, szívós gyöktörzsű, dús lombú évelő növény. Szórt állású levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak, szíves vállúak, hullámos szélűek. Szárlevelei alapjának függelékei, a pálhák, jellegzetes módon, rövid, nyitott csőként körülölelik a szárat. Ezt a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjára jellemző képletet, pálhakürtőnek hívják. Apró virágai, fehérek, rózsaszínűek, vagy világosabb, sötétebb vörösek is lehetnek. A virágok 5-15 cm hosszú, felálló, kecses, tömött füzérvirágzatba tömörülnek. A Himalájában, Afganisztántól Délnyugat-Kínáig őshonos. Hegyvidéki sziklás szurdokok, patakvölgyek lakója, 2100-4800 méteres tengerszintfeletti magasságban. Nedves, de jó vízelvezetésű talajt kíván, az árnyékos, s napos helyeket egyaránt kedveli, -20 °C-ig megbízhatóan télálló növény. Élénkzöld lombjával és hosszan virágzó, messzire vöröslő virágaival nagyon szépen mutat, más, párás termőhelyet kedvelő évelők, páfrányok társaságában. Néha erőszakosan terjed, s kiszorítja a mellé ültetett kisebb növényeket

Az évelőgyűjtemény árnyékos ágyásában az úttól távolabb, a tó partján díszlenek az árnyékliliomok. A Hosta nemzetség az árnyéki dísznövények egy csoportja, melyek elsősorban levelükkel díszítenek. Őshazájuk Japán, Korea és Kína. Közel háromszáz éve ültetik őket, de csak az utóbbi évtizedekben kerültek igazán előtérbe. A nemesítők keze alatt óriási változáson mentek keresztül, és nekik köszönhetően számtalan, szebbnél szebb új fajta és változat keletkezett. Nyugat-Európában és Amerikában az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb növénycsoport, csupán az angliai kereskedelmi forgalomban levő fajok és fajták száma közel 800! Hatalmas a levelek szín-, méret- és formagazdagsága. A harang alakú, laza fürtben elhelyezkedő virágok színe lehet fehér, halványkék, levendula, ibolyakék, vagy lila, esetleg csíkos és cirmos. A kifejlett árnyékliliomok mérete is igen változatos, a tenyérnyi törpéktől az egy-két méter átmérőjű óriásokig terjed, mely a kertépítészetben számtalan felhasználási módot tesz lehetővé.

A fagymentes időszak beálltával a dézsában tartott murvafürtök (Bougenvillea) kikerültek az üvegházak előtti napsütötte helyre. Őshazájuk a közép- és dél-amerikai magasföldeken van, de ma már a Föld melegebb és trópusi területein mindenfelé közönséges, népszerű dísznövények és hálás cserepes szobanövények. Szépségüket elsősorban a szerényen megbúvó, krémszínű virágaikat körülölelő, hármasával álló, színes felleveleknek köszönhetik. Nevüket gróf Luis Antoine Bougainville kalandos életű francia tengerésztiszt emlékére kapták, aki egy felfedező és tudós csapattal 1766-1769-ig körülhajózta a Földet és egyúttal a Francia királyságnak is szerzett néhány szigetgyarmatot.

Az Orchideaházban különös virágú futónövényeket csodálhatunk meg. A golgotavirágfélék (Passifloraceae) tipikusan trópusi, szubtrópusi, amerikai származású család, 18 nemzetséggel és 530 fajjal. Többségük levélhónalji kacsokkal kapaszkodó lián, ritkábban cserje vagy fa. Szórt állású leveleik tenyeresen tagoltak vagy összetettek. Legérdekesebb sugaras szimmetriájú bonyolult szerkezetű virágaik. a virág közepén elhelyezkedő oszlopszerű ivartartó az 5 szirom- és 5 sziromszerű csészelevél fölé emeli a porzókat és a 3 bibéjű termőt. Termésük tok vagy bogyó, a gyümölcsként kedvelt marakuja is egy golgotavirág faj termése. A szagos golgotavirág (Passiflora foetida) mirigyes szőrű leveleinek aromás szagáról kapta nevét. Őshazája DNy-USA-tól Dél-Amerikáig terjed, de ma már mindenütt meghonosodott a trópusokon. A Fülöp-szigeteken termését és friss hajtását is eszik, Vietnamban a népi gyógyászatban szárított levelének teájával az álmatlanságot, az ótvart és a köhögést kezelik.